WPATH: Sukupuolen monimuotoisuutta ei tule luokitella mielenterveyden häiriöksi

The World Professional Association for Transgender Health (Ammattilaisten kansainvälinen yhdistys Transihmisten terveyden edistämiseksi, WPATH) kehottaa tuoreessa kannanotossaan poistamaan sukupuolen moninaisuuden luokittelun mielenterveyden häiriöiksi.

Alkuperäinen englanninkielinen kannanotto on saatavissa WPATH:n kotisivuilta www.wpath.org.

Sukupuolivähemmistöjen ihmis- ja potilasoikeusjärjestö Trasek ry:n laatima suomennos kannanotosta:

”WPATH:n hallitus kehottaa poistamaan maailmanlaajuisesti sukupuolen moninaisuuden luokittelun mielenterveyden häiriöksi. Sukupuolen ilmentäminen, sukupuoli-identiteetti mukaan lukien, tavalla, joka ei sovi stereotyyppisten oletusten mukaisesti yhteen yksilön syntymähetkellä määritellyn sukupuolen kanssa, on tavallinen ja monikulttuurinen inhimillinen ilmiö, jota ei tulisi lähtökohtaisesti tuomita sairaaksi tai kielteiseksi. Sukupuolen moninaisuuden ilmaisemisen ja moninaisten sukupuoli-identiteettien luokittelu mielenterveyden häiriöiksi vahvistaa leimautumista ja ennakkoluuloja sekä lisää syrjinnän todennäköisyyttä. Tämä tekee transsukupuolisista ja muista transihmisistä erityisen alttiita sosiaaliselle ja juridiselle syrjäytymiselle ja vaarantaa samalla heidän henkisen ja fyysisen hyvinvointinsa. WPATH kehottaa valtiollisia ja terveydenhoidon ammatillisia järjestöjä arvioimaan uudelleen linjauksiaan ja käytäntöjään sukupuoleltaan moninaisten ihmisten leimautumisen vähentämiseksi. ”

Transtukipiste

Pasilanraitio 5 (toinen kerros)
00240 Helsinki

Toimistolle kuljetaan hissillä Pasilanraition puolelta, jossa ovisummeri sijaitsee. Käynti on esteetön. Toimistolle pääsee myös Fredriksberginkadun puolelta portaita pitkin. Ilmoitathan etukäteen henkilökunnalle, mikäli käytät jälkimmäistä reittiä.

Setan Transtukipiste l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design