Uudet hoitosuositukset iso askel eteenpäin

Kansainvälinen asiantuntijajärjestö WPATH on päivittänyt sukupuolen korjaushoitoon liittyvät hoitosuositukset.

Uudet suositukset löytyvät kokonaisuudessaan kotisivuilta www.wpath.org (englanninkielinen)

Eli Coleman, Wpathin puheenjohtaja, kuvaa uusia linjauksia:

” On laaja kirjo identiteettejä – ei binaarista jakoa vain kahteen sukupuoleen”.

”Sukupuolinormeihin mukautumattomuus (gender noncomformityI ei ole patologista.”

”Eheytysterapia ei ole eettistä”. Lapsen, nuoren tai aikuisen sukupuoli-identiteettiä tai -ilmaisua muuttamaan pyrkivä terapia ei ole eettistä.

”Huomio ei ole enää siinä, mitä transihmisten pitää todistaa hoitoa saadakseen, vaan mitä hoitajien pitää tehdä heitä auttaakseen.”

”Kyse ei ole vain hormoneista ja kirurgiasta, vaan holistisesti kokonaisterveydestä”.

Psykoterapiaa ei enää vaadita, jotta saisi sukupuolen korjaushoitoa. Sitä voidaan ehdottaa, mutta se ei ole edellytys. (Suomessa psykoterapiaa ei ole vaadittu, vaan sen tilalla on puolen vuoden psykiatrinen tutkimusjakso). Lääketieteellinen arvio edellytetään, mutta hoitotarpeen voi arvioida myös hormoneja kirjoittava lääkäri. Hormonihoitoa saa myös terveyskeskuksista siten, että hoitoa toivovalle kerrotaan vaikutuksista ja riskeistä. Hormonihoidon saaminen helpottuu.

Ei edellytetä omaksi koetun sukupuolen sosiaalisessa roolissa elämisen jaksoa ennen leikkaushoitoja (paitsi sukuelinkirugiaa). Rintojen poiston voi saada ilman hormonihoitoa ja muut yksilölliset hoitoratkaisut ovat mahdollisia.

Transtukipiste

Pasilanraitio 5 (toinen kerros)
00240 Helsinki

Toimistolle kuljetaan hissillä Pasilanraition puolelta, jossa ovisummeri sijaitsee. Käynti on esteetön. Toimistolle pääsee myös Fredriksberginkadun puolelta portaita pitkin. Ilmoitathan etukäteen henkilökunnalle, mikäli käytät jälkimmäistä reittiä.

Setan Transtukipiste l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design