Transtukipisteen ryhmät

Transtukipisteen ryhmätoiminta on tarkoitettu kaikille sukupuoltaan pohtiville, transihmisille, intersukupuolisille ja heidän läheisilleen. Löydä oma ryhmäsi ja tule rohkeasti mukaan! Jos haluat kysyä tarkemmin ryhmistä, pohdit mikä ryhmä sopisi parhaiten juuri sinulle tai jos haluat ehdottaa uutta ryhmää, ole yhteydessä Transtukipisteen sosiaalipsykologiin tai muihin työntekijöihin.

Transtukipisteellä on asiakkaille tarkoitettu pukeutumistila, jossa on mahdollista vaihtaa asua ja meikata. Tila on käytettävissä toimiston aukioloaikoina sekä ryhmäiltoina (noin puoli tuntia ennen ryhmän alkua, kun ryhmästä vastaava on saapunut paikalle).

Ryhmätilassa on paperia ja kyniä piirtämistä varten, koska joillakin ihmisillä piirtäminen parantaa kykyä keskittyä keskusteluun. Voit halutessasi ottaa mukaan myös omat piirustusvälineet tai esimerkiksi käsityön mukaan.

Ryhmissä on tarjolla pientä naposteltavaa. Jos kaipaat tukevampaa syötävää, niin voit halutessasi ottaa omat eväät mukaan.

Ryhmän kokoontuvat pääasiassa Helsingissä Setan tiloissa osoitteessa Pasilanraitio 5, 2 kerros. Katso kokoontumiset tapahtumakalenterista.

Torstain kahvi-ilta
Dream Wear Clubin kahvi-illat
Postprosessiryhmä
Sateenkaarisenioriryhmä
Lasten, varhaisnuorten ja vanhempien tapaamiset
Sukupuoleltaan moninaisten ja sukupuoltaan pohtivien nuorten ryhmä
Naisten ja feminiinien ryhmä
Miesten vertaisryhmä
Muunsukupuolisten ryhmä
Läheisten ryhmä vanhemmille, isovanhemmille, kummeille, aikuisille sisaruksille ja muille läheisille
Kumppaneiden ja puolisoiden ryhmä
Puun takaa -vertaisryhmä nykyistä tai aiempaa kriisiä työstäville transihmisten puolisoille
Kaffekväll
Uusi ryhmä?

Transtukipisteen yhteydessä toimii myös laulukuoro, jonka vihkon voit ladata tästä Sateenkaari Ensemblen Lauluvihko 2016 [pdf].

  

Lisätietoa ryhmistä antaa:

Kuura Autere

sosiaalipsykologi
kuura.autere@seta.fi,
p. 050-303 1522 tai hänen poissa ollessaan
muut työntekijät


Kahvi-ilta

Kahvi-ilta on tarkoitettu kaikille niille, jotka ovat joskus pohtineet omaa sukupuoltaan sekä heidän läheisilleen. Tervetulleita ovat esimerkiksi transihmiset, intersukupuoliset, sukupuolettomat, sukupuolikapinalliset tai muuten vaan sukupuoltaan pohtivat.

Kahvi-illan on tarkoitus tarjota turvallinen tila vapaaseen oleskeluun ja keskusteluun, joka ei ole ohjattua. Paikalle saa tulla myös vain kuuntelemaan. Ryhmän alussa esittäydytään lyhyesti. Paikalle saa tulla myöhemminkin.

Paikalle saa tulla juuri sellaisena kuin on. Ryhmän keskustelut ovat luottamuksellisia ja paikalla kunnioitetaan kaikkien oikeutta määritellä itsensä tai olla määrittelemättä itseään mitenkään sekä oikeutta käyttää itsestään sitä nimeä, jota haluaa. Sinun ei tarvitse kertoa itsestäsi yhtään sen enempää kuin haluat.

Tule kanssamme nauttimaan keskustelusta ja tarjolla olevista kahvista, teestä, kekseistä ja vihanneksista!

 

Katso kokoontumiset tapahtumakalenterista.

DreamWearClubin kahvi-illat

Transvestiittiyhdistys DreamWear Club järjestää kahvi-illan joka kuukauden toisena maanantaina ja neljäntenä tiistaina klo 19.00-21.00 Transtukipisteellä transvestiiteille ja heidän läheisilleen.

Katso DWC:n tapahtumakalenterista DWC:n kahvi-iltojen aikataulut.

Postprosessitapaamiset

Onko sukupuolenkorjauksesi jo ohi? Onko se ollut ohi jo ainakin pari vuotta? (Määrittele itse, mitä ohi oleminen tarkoittaa.) Onko vielä jotain, josta haluaisit jutella aiheesta muiden kanssa? Postprosessitapaamiset on tarkoitettu niille sukupuolenkorjauksensa läpikäyneille, jotka haluavat pohtia vertaistuellisesti elämää prosessin jälkeen. Tapaamisten teemat valitaan yhdessä keskustellen osallistujien tarpeiden mukaan. Teemoina on käsitelty muun muassa prosessin jälkeistä sosiaalista asemaa, suhdetta lääketieteellisiin hoitoihin ja suhdetta omaan menneisyyteen. Katso tapaamisajat Transtukipisteen tapahtumakalenterista

Lisätietoja voit kysellä Transtukipisteen palveluohjaajalta Miskalta numerosta 050 371 6899 tai miska.salakka[at]seta.fi.

Sateenkaarisenioriryhmä

Sateenkaarisenioreille tarkoitettu avoin ja luottamuksellinen ryhmä kokoontuu kerran kuukaudessa Palvelutalo Kantin Pysäkin tiloissa. Pal­velutalo sijaitsee Töölössä hyvien kulkuyhteyksien varrella osoitteessa Humalistonkatu 4, 00250 Helsinki.

Ryhmän kokoontumisajat löydät Transtukipisteen tapahtumakalenterista

Ryhmä on tarkoitettu seniori-ikäisille ja sitä lähestyville. Tar­koituksena on tarjota turvallinen tila keskustella ohjaajien johdolla. Ryhmä on luonteeltaan ver­taistuellinen ja sen aikana keskustellaan osallistujille tärkeistä aiheista. Uusien on helppo tulla mukaan, ja joka ryhmäkerran alussa käydään kuulumiskierros. Toimintaa suunnitellaan yhdessä osallistujien toivei­den mukaisesti. Ryhmän periaatteisiin kuuluvat luottamuksel­lisuus, itsemäärittely- ja itsemäärittelemättömyysoikeus sekä kunnioittaminen. Ryhmään ei tarvitse ilmoittautua etukäteen.

Ohjaajana toimii Setan seniorityön koordinaattori, Touko Niinimäki.

Lisätietoja voit kysyä Toukolta: puh. 044 218 0676
touko.niinimaki[at]seta.fi

Setan seniorityön sivut

 

Lasten, varhaisnuorten ja vanhempien tapaamiset

 

Onko lapsesi 3-14 -vuotias ja miettii sukupuoltaan?
Transtukipiste ja Sateenkaariperheet ry järjestävät yhteistyössä sukupuoleltaan erityislaatuisten lasten ja varhaisnuorten vertaistapaamisia.
Tapaamiset ovat Sateenkaariperheiden tiloissa osoitteessa Hämeentie 29A, 7. kerros. Tapaamisajankohdat löydät Transtukipisteen tapahtumakalenterista.

Uudet lapset, varhaisnuoret ja vanhemmat ovat lämpimästi tervetulleita! Tapaamisten ohjelmassa on tutustumista, leikkiä, lautapelejä ja juttelua. Pidetään ensin esittäytymiskierros, jossa sekä lapset että vanhemmat ovat mukana. Sitten jakaudumme lasten, nuorten ja aikuisten ryhmiin.

Lapsille on oma ohjelmaa Transtukipisteen palveluohjaaja Miska Salakan, yhteisöpedagogi Sasu Mattilan, Sateenkaariperheiden Kaisa Niittysen sekä vertaisohjaajan kanssa. Vanhemmille pidetään samaan aikaan vertaiskeskustelupiiri, jota ohjaa Transtukipisteen sosiaalityöntekijä, perheterapeutti Maarit Huuska. Lisätietoja voit kysyä palveluohjaajalta sähköpostitse osoitteesta miska.salakka[at]seta.fi tai puhelimitse numerosta 050 371 6899.

 

Sukupuoleltaan moninaisten ja sukupuoltaan pohtivien nuorten vertaistukiryhmä

Nuorten ryhmä on tarkoitettu noin 15-22 -vuotiaille sukupuoleltaan moninaisille ja sukupuoltaan pohtiville nuorille. Ryhmä kokoontuu noin kerran kuussa Transtukipisteellä sunnuntaisin klo 15-17 ja noin kerran kuussa maanantai-iltaisin klo 17-19 Snellussa. Nuorten ryhmä on avoin ryhmä, johon voi tulla myös kesken vuoden (ei ilmoittautumista). Keskusteluteemat ja ryhmän toteuttamistavat vaihtelevat ryhmäläisten toiveiden mukaan. Ryhmän periaatteisiin kuuluvat luottamuksellisuus, itsemäärittely- ja itsemäärittelemättömyysoikeus ja kunnioittaminen. Osallistua voi sillä tavalla kuin itselle on luontevaa, puhumispakkoa ei ole. Jos ryhmään tulo jännittää, voi halutessaan ottaa mukaan luotetun ystävän. Ryhmää ohjaavat Transtukipisteen Kuura, Snellun Lennu ja vertaisohjaajat. Tapaamisajat löydät Transtukipisteen tapahtumakalenterista.

 

lisätietoja antavat:

kuura.autere[at]seta.fi, 050-3031522

leena.korhonen[at]evl.fi, 050-3839419

 

Jos sinulla on kysyttävää ryhmästä tai haluat rohkaisua ensimmäiseen käyntiin, meilaa kuura.autere[at]seta.fi tai tekstaa tai soita Kuuralle (puhelinaika torstaisin klo 15.15-17) p. 050 303 1522  tai Lennulle leena.korhonen[at]evl.fi tai soita Lennulle p. 050-3839419.

Naisten ja feminiinien ryhmä

Ryhmä kokoontuu syksyllä 2018 neljä kertaa lauantaisin klo 16-18. Ryhmään tullaksesi sinun ei tarvitse kokea itseäsi naiseksi, ryhmä on tarkoitettu yhtälailla transsukupuolisille naisille kuin muille feminiineille ja niille, jotka pohtivat mahdollista naiseuttaan. Tapaamisissa keskustellaan päivänpolttavista / omaa mieltä askarruttavista kysymyksistä. Ryhmä on vertaistuellinen ja sen aikana keskustellaan osallistujille tärkeistä aiheista. Ryhmän periaatteisiin kuuluvat luottamuksellisuus, itsemäärittely- ja itsemäärittelemättömyysoikeus sekä kunnioittaminen. Ryhmän ohjaajina toimivat Kuura Autere ja Kaija Kopra. Lisätietoa ryhmästä: kuura.autere[at]seta.fi p. 050 303 1522 (torstaisin klo 15:15-17).

Katso kokoontumiset tapahtumakalenterista.

Miesten vertaisryhmä

Ryhmä on tarkoitettu niille, jotka kokevat olevansa tai pohtivat olevansa transmiehiä. Ryhmässä käsitellään sukupuolta, kokemusta sukupuolesta ja mahdollisia sukupuolen korjaushoitoja sekä kohtaamisia läheisten ja muiden ihmisten kanssa. Tavoitteena on mahdollistaa ryhmässä nousevien teemojen käsittely vertaistuellisesti, jotta ymmärrys ja jaksaminen voivat lisääntyä. Ryhmän tapaamisajankohdat löydät Transtukipisteen tapahtumakalenterista.

Yleensä tapaamiset ovat Setan toimistolla Pasilassa, mutta silloin tällöin tapaamiset voivat olla muuallakin. Mikäli tapaamiset ovat jossain muualla, siitä ilmoitetaan Transtukipisteen verkko- ja Facebook-sivuilla.

Ohjaajina toimivat  Mio Kivelä, jolta voi kysyä lisätietoa

mio.kivela[at]gmail.com tai p 041 5070533.

sekä Transtukipisteen Kuura Autere.

Katso kokoontumiset tapahtumakalenterista.

Muunsukupuolisten ryhmä

Ryhmään tullaksesi sinun ei tarvitse ajatella olevasi muunsukupuolinen, sukupuoleton, transgender, genderqueer, genderfluid tai yhtään mikään. Jos haluat yhdessä muiden kanssa pohtia omaa, ehkäpä epätyypillistä sukupuolikokemustasi, tämä ryhmä on tarkoitettu sinulle. Kävijöiden toiveista voimme vertaistuellisen keskustelun lisäksi toisinaan tehdä jotakin toiminnallista, kuten esimerkiksi painaa paitoja tai esitellä lempikirjojamme liittyen sukupuolen moninaisuuteen. Erityisistä teemoista informoimme edellisessä ryhmätapaamisella sekä nettisivuilla. Ryhmän periaatteisiin kuuluvat luottamuksellisuus, itsemäärittely- ja itsemäärittelemättömyysoikeus sekä kunnioittaminen. Ryhmää ohjaavat Transtukipisteen Kuura Autere ja vapaaehtoinen.

 

Katso kokoontumiset tapahtumakalenterista.

Läheisten ryhmä

Vanhempien ja muiden läheisten ryhmä tapaa syksyllä 2018 neljä kertaa perjantaisin klo 18-20.

Ryhmä on ensisijaisesti tarkoitettu sukupuolivähemmistöihin kuuluvien (esimerkiksi transihmisten, intersukupuolisten ja sukupuoltaan pohtivien ihmisten) vanhemmille, mutta myös muut sukulaiset (sisarukset, sedät, tädit, kummit jne.) ovat lämpimästi tervetulleita. Kumppaneille ja puolisoille on oma, erillinen ryhmänsä. Läheisten ryhmässä keskitytään aiheisiin, jotka ovat tärkeitä osallistujille, painopisteenä läheisen oma jaksaminen ja kysymykset. Ryhmän periaatteisiin kuuluvat luottamuksellisuus sekä omien ja toisten rajojen kunnioittaminen. Ryhmän ohjaajana toimii Transtukipisteen työntekijät.

Katso kokoontumiset tapahtumakalenterista.

Kumppaneiden ja puolisoiden ryhmä

Kumppaneiden ja puolisoiden ryhmään ovat tervetulleita kaikki sukupuoleltaan moninaisen henkilön, kuten transihmisen, muunsukupuolisen, intersukupuolisen, transvestiitiin tai sukupuoltaan pohtivan kanssa suhteessa olevat ja seurustelua harkitsevat sekä eronneet. Voit tulla ryhmään sellaisena kuin olet. Ryhmässä on turvallista jakaa niin iloja kuin surujakin. Käydyt keskustelut ovat luottamuksellisia. Ryhmän periaatteisiin kuuluvat luottamuksellisuus ja itsemäärittelyoikeus sekä omien ja toisten rajojen kunnioittaminen.
Ryhmässä keskustellaan läsnäolijoille ajankohtaisista aiheista. Painopiste on kumppanin / puolison omissa ajatuksissa, tunteissa ja kokemuksissa. Käsiteltyjä aiheita ovat muun muassa:

  • seksuaalisuus ja seksuaali-identiteetti
  • oma sukupuoli-identiteetti
  • suhteen hoitaminen ja oma jaksaminen
  • ”kaapista tulo”: ratkaisut transprosessista ja -taustasta kertomisen suhteen
  • prosessiin liittyvät käytännön asiat, esimerkiksi hormonien vaikutukset ja lääkäritapaamiset
  • perhe- ja parisuhdekäsitykset sekä lapset
  • suhteet vanhempiin, työkavereihin jne.
  •  eroaminen, eri ratkaisut

Kumppaneiden ja puolisoiden ryhmä kokoontuu kolme kertaa keväällä 2018 lauantaisin klo 12-14.

Paikalle voi tulla jo klo 11.45 vapaamuotoisen kuulumisten vaihdon sekä kahvin keiton ja tilan järjestelyn merkeissä. Ryhmä on avoin, eikä siihen tarvitse ilmoittautua, joten voit tulla mukaan myös kesken kauden, käydä tutustumassa ryhmään kertaluonteisesti tai käydä ryhmässä vain silloin tällöin.

Kumppaneiden ryhmää ohjaavat Transtukipisteen Kuura Autere ja vapaaehtoinen Heini.

Mikäli suhteesi on kriisissä, saatat hyötyä enemmän joko yksilö- tai paritapaamisista työntekijän kanssa tai toisesta puolisoille suunnatusta, Puun takaa -ryhmästä. Ole yhteydessä palveluohjaajaan, niin mietimme yhdessä, mikä palvelu tukisi sinua parhaiten.

Katso kokoontumiset tapahtumakalenterista.

Puun takaa -vertaisryhmä nykyistä tai aiempaa kriisiä työstäville transihmisten puolisoille

Tuliko kumppanin tai puolison transasia sinulle puun takaa – nyt tai joskus aikaisemmin? Ajattelit ehkä ensin, että eihän tämä nyt niin iso asia ole, mutta nyt oletkin kenties huomannut, että tarvitset sittenkin tilaa asian työstämiselle? Pohdit ehkä eroa tai haluat työstää jo tapahtunutta eroa. Tai haluat ehkä etsiä uusia tapoja jatkaa suhdetta tai miettiä, mitä tämä suhde merkitsee itselle, mitä siitä saa ja mitä haluaa antaa. Haluat ehkä löytää ja vahvistaa omia rajojasi ja oppia ilmaisemaan niitä suhteessasi. Yhdessä voidaan miettiä myös sitä, miten kumppanin transihmisyys on mahdollisesti vaikuttanut kokemukseen omasta sukupuolesta tai seksuaalisuudesta. Ryhmässä keskustellaan niistä asioista, mitkä ryhmäläisille ovat tärkeitä. Tule jakamaan ajatuksia ja pohtimaan omia tarpeitasi tilanteessa. Ohjaajina toimivat Transtukipisteen Maarit ja vapaaehtoinen Heini. Katso kokoontumiset tapahtumakalenterista

Katso kokoontumiset Transtukipisteen tapahtumakalenterista

Uusi ryhmä?

Puuttuuko Transtukipisteen toiminnasta jokin ryhmä tai työpaja, jota kaipaat? Ehdota rohkeasti uutta ryhmää Transtukipisteen sosiaalipsykologille kuura.autere[at]seta.fi ja kerro ideoistasi tai toiveistasi. Haluaisitko itse ryhtyä ryhmän ohjaajaksi? Seta ja sen Transtukipiste järjestävät vuosittain ryhmänohjaajan peruskoulutusta ja sitä seuraavaa syventävää trans- ja läheisryhmien ohjaajakoulutusta. Transtukipisteellä toimii myös omatoimiryhmiä, joita vetävät vertaisohjaajat. Vertaisohjaajille järjestetään koulutusta ja ohjausta. Lisää vapaaehtoistoiminnasta kohdasta vapaaehtoiseksi.

Transtukipiste

Pasilanraitio 5 (toinen kerros)
00240 Helsinki

Toimistolle kuljetaan hissillä Pasilanraition puolelta, jossa ovisummeri sijaitsee. Käynti on esteetön. Toimistolle pääsee myös Fredriksberginkadun puolelta portaita pitkin. Ilmoitathan etukäteen henkilökunnalle, mikäli käytät jälkimmäistä reittiä.

Setan Transtukipiste l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design