Translain muuttamiselle kannatusta kautta puoluekentän

Setan, Trasekin ja eduskunnan ihmisoikeusryhmän translakipaneelissa lakiuudistuksen taakse saatiin laaja eduskuntapuolueiden kannatus.

 

Seta ry
Helsinki

Tiedote 21.11.2012
Vapaa julkaistavaksi heti

Seminaarissa eduskunnassa vaadittiin transihmisten ihmisoikeuksien toteuttamista

Kaikki eduskuntapuolueet ottivat tänään eduskunnan Kansalaisinfossa osaa paneelikeskusteluun translain uudistamisesta. Uudistusta kannattavat kansanedustajat ja muut puolueiden edustajat lupasivat ryhtyä yhteistyöhön translain pikaiseksi muuttamiseksi.

Seitsemän puolueiden edustajaa kahdeksasta kannatti lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksen poistamista translaista. Seitsemän puolueen edustajat kannattivat myös ihmisen itsemääräämisoikeutta omasta sukupuolestaan. Paneelin enemmistö oli valmis translain laajaan kokonaisuudistukseen. Paneeli oli osa kansalaisjärjestöjen ja eduskunnan ihmisoikeusryhmän seminaaria.

Seminaarissa puhunut tasa-arvovaltuutettu Pirkko Mäkinen toivoi, että lain muuttaminen etenisi nopeasti. Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson on luvannut, että sosiaali- ja terveysministeriö asettaa vuonna 2013 työryhmän tarkastelemaan translain uudistustarpeita. Tasa-arvovaltuutetun mukaan valmisteluun on tärkeä saada mukaan transihmisten järjestöjen ja ihmisoikeusasiantuntijoiden edustus.

”Asia on yksinkertainen. Transsukupuoliset henkilöt haluavat elää ja tulla tunnustetuiksi oman sukupuoli-identiteettinsä mukaisessa sukupuolessa. Oman sukupuoli-identiteetin mukaista elämää ei saisi vaikeuttaa ja estää, ei varsinkaan lainsäädännöllä”, Pirkko Mäkinen totesi.

”Translain uudistaminen ei ole lääketieteellinen kysymys vaan ihmisoikeuskysymys. Laki pitäisi siksi valmistella oikeusministeriössä, kuten muutkin ihmisoikeuksia koskevat lait”, keskustan eduskuntaryhmän lakimies Seija Turtiainen sanoi paneelissa.

Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutettu Nils Muiznieks antoi syyskuussa suosituksen, että Suomi poistaisi translaista lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksen ja naimattomuusvaatimuksen, koska ne loukkaavat ihmisten oikeutta ruumiilliseen koskemattomuuteen, yksityiselämään ja perhe-elämään.

Missä translain uudistus viipyy? -seminaarin eduskunnan Kansalaisinfossa 21.11. järjestivät Seta ry, Trasek ry ja Eduskunnan ihmisoikeusryhmä. Eduskuntapuolueita edustivat kansanedustaja Silvia Modig (vas), kansanedustaja Susanna Huovinen (sdp), kansanedustaja Oras Tynkkynen (vihr), puoluevaltuuskunnan jäsen Armi Murto (rkp), eduskuntaryhmän lakimies Seija Turtiainen (kesk), kansanedustaja Ritva Elomaa (perus), opiskelijajärjestö Tuhatkunnan puheenjohtaja Akseli Hakala (kok) ja puoluesihteeri Asmo Maanselkä (krist).

Puoluepaneelin videotallenne katsottavissa:http://bambuser.com/channel/Setary

Setan, Trasekin ja 18 muun järjestön avoin kirje hallitukselle:http://seta.fi/uutiset.php?aid=17799

Lisätiedot: Aija Salo, pääsihteeri, Seta ry, p. 050 309 8108,paasihteeri[at]seta.fi

Transtukipiste

Pasilanraitio 5 (toinen kerros)
00240 Helsinki

Toimistolle kuljetaan hissillä Pasilanraition puolelta, jossa ovisummeri sijaitsee. Käynti on esteetön. Toimistolle pääsee myös Fredriksberginkadun puolelta portaita pitkin. Ilmoitathan etukäteen henkilökunnalle, mikäli käytät jälkimmäistä reittiä.

Setan Transtukipiste l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design