Tasa-arvovaltuutettu ja työsuojeluviranomaiset suosittelevat: työtodistukset uusittava sukupuolen korjauksen jälkeen

Transsukupuolisten henkilöiden työ- ja koulutodistukset on tärkeä uusia sukupuolen korjauksen jälkeen, niin että ne vastaavat uutta nimeä ja henkilötunnusta. Vanhojen todistusten käyttäminen altistaa sukupuolensa korjanneet henkilöt työnhaussa ja opiskelemaan pyrkiessä tasa-arvolaissa kielletylle syrjinnälle ja loukkaa heidän yksityisyyttään.

Tiedote 15.6. 2010

Tasa-arvovaltuutettu tiedottaa: sukupuolen korjauksen jälkeen tarvitaan uudet työ- ja koulutodistukset

Tasa-arvovaltuutetulta on pyydetty neuvoja ja ohjeita työ- ja koulutodistusten uusimisesta sukupuolenkorjaustilanteissa. Tasa-arvovaltuutettu valvoo naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta annetun lain noudattamista. Tasa-arvolaissa kielletty sukupuoleen perustuva syrjintä kattaa nais- tai miessukupuoleen kuulumiseen perustuvan syrjinnän lisäksi syrjinnän, joka perustuu sukupuolen korjaukseen.

Oikeudesta uuden työtodistuksen saamiseen säädetään työsopimuslaissa. Laki velvoittaa esimerkiksi työtodistuksen katoamistilanteissa työnantajaa antamaan kopion vanhasta työtodistuksesta. Mikään ei kuitenkaan estä työnantajaa antamasta pyydettäessä uutta työtodistusta henkilön uusilla henkilötiedoilla korjattuna. Tasa-arvovaltuutettu ja työsuojeluviranomaiset suosittelevat, että työnantajat antavat sukupuolensa korjanneille henkilöille uudet työtodistukset heidän uusilla henkilötiedoillaan. Työnantaja voi varmistaa henkilötiedot esimerkiksi virkatodistuksesta.

Opetusministeriö on jo aikaisemmin antanut ohjeen, jonka mukaan sukupuolensa korjanneille henkilöille ylioppilastutkinto- ja päästötodistukset voidaan antaa uusilla henkilötiedoilla, koska vanhojen opintotodistusten käyttäminen on kohtuuttoman vaikeata ja omiaan vaarantamaan heidän etujaan.

 

Lisätietoja: ylitarkastaja Minna Lundell-Kiuru, p. 09-16074455

 

Tasa-arvovaltuutettu

käyntiosoite: Snellmaninkatu 13, 00170 Helsinki

postiosoite: PL 33, 00023 VALTIONEUVOSTO

puh. 09-16001, fax 09-1607 4582, internet: www.tasa-arvo.fi

 

Transtukipiste

Pasilanraitio 5 (toinen kerros)
00240 Helsinki

Toimistolle kuljetaan hissillä Pasilanraition puolelta, jossa ovisummeri sijaitsee. Käynti on esteetön. Toimistolle pääsee myös Fredriksberginkadun puolelta portaita pitkin. Ilmoitathan etukäteen henkilökunnalle, mikäli käytät jälkimmäistä reittiä.

Setan Transtukipiste l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design