Suomi teki historiaa – THL poistanut transvestisuuden tautiluokituksesta

Suomessa on poistettu transvestisuus sairauksien joukosta. Aiemmin transvestisuus oli luokiteltu mielenterveyden häiriöksi – ei enää.

Suomessa käytetään kansainvälistä ICD-luokitusta, johon tehtiin nyt maakohtaisia poikkeuksia Tanskan, Ruotsin ja Norjan tapaan. Pohjoismaista on tullut edelläkävijämaita sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen turhan patologisoinnin purkajina. Samalla poistettiin joitakin seksuaalisia mieltymyksiä koskevia sairasluokituksia.

Pohjoismaissa on perusteltu sairausluokituksista luopumista sillä että, nykyaikaisen tieteellisen tiedon valossa ei ole mitään syytä määritellä transvestisuutta häiriöksi. Nykyaikainen ihmisoikeustulkinta näkee sukupuolen ja sen eri puolien ilmaisun ihmisoikeutena. Epäasiallinen luokittelu häiriöksi ylläpitää stigmaa ja ennakkoluuloja. Stigmatisoinnin tiedetään voivan heikentää ihmisten terveyttä.

Suomessa on korostettu, että poistettuja diagnooseja ei todellisuudessa käytetä hyödyllisellä tavalla ihmisten hoidossa ja sen sijaan niistä on voinut olla haittaa. Lue lisää THL:n sivuilta ja asian taustoja tältä palstalta 21.10.2010 uutisesta.

Transtukipiste

Pasilanraitio 5 (toinen kerros)
00240 Helsinki

Toimistolle kuljetaan hissillä Pasilanraition puolelta, jossa ovisummeri sijaitsee. Käynti on esteetön. Toimistolle pääsee myös Fredriksberginkadun puolelta portaita pitkin. Ilmoitathan etukäteen henkilökunnalle, mikäli käytät jälkimmäistä reittiä.

Setan Transtukipiste l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design