Suomen sijoitus heikkeni homojen ja transihmisten oikeuksien edistäjänä – Ranska ja Kroatia ohi

ILGA-Euroopan tänään julkaiseman vertailun mukaan Suomi oli vuonna 2012 Euroopan 14. paras maa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksien toteuttamisessa.

Setan kattojärjestö ILGA-Eurooppa julkaisi nyt toista kertaa kattavan vuosiraportin lesbojen, homojen, biseksuaalien ja transihmisten asemasta eri maissa sekä kartan, jossa kaikki Euroopan maat on pisteytetty sen mukaan, miten hyvin ne toteuttavat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia.

Vertailun paras maa on jälleen Iso-Britannia. Suomen sijoitus laski edellisvuodesta kaksi pykälää sijalle 14. Suomen ohi ajoivat vuodessa Kroatia, jossa syrjinnän vastainen lainsäädäntö on kattavampi, ja Ranska, joka hyväksyi tasa-arvoisen avioliittolain. Suomen edellä ovat lisäksi Belgia, Espanja, Portugali, Hollanti, Unkari ja Saksa sekä muut Pohjoismaat.

Suomessa on toteutunut vain 47 % ILGA-Euroopan edellyttämistä toimista, kun taas Iso-Britannian luku on 77 %. Suomen tulosta heikentävät muun muassa syrjinnän vastaisen lainsäädännön puutteet ja translain ihmisoikeusongelmat sekä avioliitto- ja adoptiomahdollisuuden puuttuminen. Nais- ja miesparien avoliittoja ei tunnusteta kattavasti. Suomi ei myöskään ole laatinut toimenpideohjelmia hlbti-kysymyksissä.

Setan pääsihteeri Aija Salo ei yllättynyt tuloksesta, mutta pitää sitä nolona.

”Suomen pitäisi olla ihmisoikeuksien kärkimaa, mutta hlbti-asioissa Suomi junnaa paikallaan. Hallituksen pitää ryhdistäytyä ja päättää toimenpiteistä ihmisoikeuksien toteuttamiseksi. Tarvitaan lakiuudistuksia, mutta yhdenvertaisuus on myös tuotava ihmisten arkeen kouluihin, työpaikoille ja vanhainkoteihin. Sarkaa on vielä paljon kynnettävänä ennen kuin Suomi voi röyhistää rintaansa.”

Transtukipiste

Pasilanraitio 5 (toinen kerros)
00240 Helsinki

Toimistolle kuljetaan hissillä Pasilanraition puolelta, jossa ovisummeri sijaitsee. Käynti on esteetön. Toimistolle pääsee myös Fredriksberginkadun puolelta portaita pitkin. Ilmoitathan etukäteen henkilökunnalle, mikäli käytät jälkimmäistä reittiä.

Setan Transtukipiste l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design