Sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeudet etenevät Euroopassa

Sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksissa on eilen edetty sekä Maltalla että Norjassa.

Maltalla 29.10. jätetty lakiehdotus kunnioittaa transihmisten ihmisoikeuksia. Lakiehdotuksessa sukupuoli määräytyisi itsemäärittelyn perusteella. Jos henkilön sukupuoli ei vastaa syntymässä hänelle määrättyä sukupuolta, nimen ja sukupuolen korjaamiseen kuluisi enintään kaksi viikkoa eikä lääketieteellistä hoitoa vaadittaisi. Menettely olisi mahdollinen myös alaikäisille oikeuskäsittelyn kautta.

Norjan hallitus on puolestaan päättänyt perustaa neljän ministeriön välisen työryhmän arvioimaan juridisen sukupuolen muuttamisen perusteita. Ministeriöiden työryhmä työskentelee yhdessä syksyllä 2013 perustetun terveyden laitoksen asiantuntijaryhmän kanssa. Asiantuntijaryhmä perustettiin tutkimaan lakimuutosten tarpeita, esimerkiksi sterilisaatiovaatimuksen poistamista.

Setan vs. pääsihteeri Marita Karvinen iloitsee Maltan ja Norjan kehityksestä, mutta on huolissaan siitä, että Suomi jää pahasti jälkeen transihmisten ihmisoikeusasioissa, mikäli translakia ei saada nopeasti uudistettua.

Transtukipiste

Pasilanraitio 5 (toinen kerros)
00240 Helsinki

Toimistolle kuljetaan hissillä Pasilanraition puolelta, jossa ovisummeri sijaitsee. Käynti on esteetön. Toimistolle pääsee myös Fredriksberginkadun puolelta portaita pitkin. Ilmoitathan etukäteen henkilökunnalle, mikäli käytät jälkimmäistä reittiä.

Setan Transtukipiste l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design