Setan uudella videolla tartutaan homo- ja transvanhuuteen

Setan uudella videolla tartutaan homo- ja transvanhuuteen

Yhdenvertainen vanhuus -projektin tuottamalla Haluaisin pystyä kertomaan -videolla yhdeksän sukupuoli- tai seksuaalivähemmistöön kuuluvaa henkilöä kertoo oman tarinansa. 20-minuuttinen video on katsottavissa dvd:llä ja verkossa. Video on suunnattu erityisesti vanhustyön koulutuskäyttöön tuomaan tietoa seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta sekä vanhuudesta.

Yhdenvertainen vanhuus -projektin videon kansikuvassa pariskunta pitää toisiaan kädestä kiinni.Videolla Bengt, Sinikka, Umma, pariskunta Jaana ja Leena, Eveliina, Risto sekä pariskunta Thea ja Gitta tuovat esiin, millaista on ollut olla nuori, kun homoseksuaalisuus oli rikos, lääketieteessä seksuaalivähemmistöön kuuluvat luokiteltiin sairaaksi ja sukupuolen moninaisuudesta ei ole ollut asiallista tietoa saatavilla. He kertovat myös toiveistaan liittyen vanhuuteen sekä vanhuspalveluihin ja terveydenhoitoon.

Monet 30–50-luvuilla syntyneet ovat joutuneet piilottamaan todellisen minänsä suojellakseen itseään. Heistä puhutaan hiljaisena sukupolvena, joista monella on sekä julkinen että salattu minä.

”Nämä tarinat paljastavat koviakin kokemuksia, jotka vaikuttavat kunkin ajatuksiin muiden hoivaan siirtymisestä. Tarinoista nousee esiin myös ihmisten omia voimavaroja ja toiveita, joiden avulla hlbti-ihmisten yhdenvertaista vanhuutta voidaan edistää”, Yhdenvertainen vanhuus -projektin koordinaattori Salla-Maija Hakola sanoo.

”Uuden vanhuspalvelulain ja lakia koskevien laatusuositusten mukaan jokaisella on oikeus turvalliseen vanhuuteen. Tämä koskee myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia ihmisiä. Turvallinen ja avoin ympäristö, jossa saa olla oma itsensä myös palveluiden pariin siirryttyään, ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys. Ihmisen moninaisuus on tärkeää tuoda esiin luontevasti ja itsemäärittelyoikeutta tukien”, Hakola jatkaa.

Haluaisin pystyä kertomaan on suunnattu erityisesti sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten, vanhuspalveluja tuottavien organisaatioiden ja oppilaitosten käyttöön. Videota saa käyttää vapaasti ei-kaupallisesti. Videota kuvattiin syksyllä 2013 eri puolilla Suomea. Videon on tuottanut Martu Väisänen ja kuvaajana toimi Ville Pohjonen.

Julkistamistilaisuudessa Lasipalatsin palmusalissa Helsingissä julkaistaan myös lyhyt animaatio Pekan ja Einon tarina (3 min). Miesparin elämästä kertova animaatio on toteutettu yhteistyössä Raha-automaattiyhdistyksen Eloisa ikä -ohjelmakokonaisuuden kanssa, jossa myös Setan Yhdenvertainen vanhuus -projekti on mukana. Eloisa ikä -avustusohjelmaa koordinoi Vanhustyön keskusliitto yhteistyössä Raha-automaattiyhdistyksen kanssa. Piirrosvideon toteutti viestintätoimisto Deski Oy.


Kesto 20 minuuttia, tekstitys suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi

Videolla esiintyvien osuudet järjestyksessä:

Bengt
Sinikka
Umma
Leena ja Jaana
Eveliina
Risto
Thea ja Gitta

Pekan ja Einon tarina -animaatio

Kesto 3 minuuttia

Haluatko kertoa oman tarinasi?

Yhdenvertainen vanhuus -projekti tuottaa vuoden 2014 aikana projektin verkkosivuille Vanhustyön tietokirjaston. Sivuilta vanhustyön ammattilaiset, alan opiskelijat ja asiasta kiinnostuneet saavat ajantasaista tietoa sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta, vanhuudesta, toiveista ja tarpeista.

Tietokirjasto jää elämään projektin päättymisen jälkeen osana Seta ry:n verkkosivuja. Voit osallistua tietokirjaston kokoamiseen kirjoittamalla omannäköisen ja pituisen tarinan omalla nimellä tai nimimerkillä. Kerro tarinan lisäksi syntymävuotesi. Yhdenvertainen vanhuus -projekti hyödyntää tarinoita verkkosivujen lisäksi myös koulutuksissaan. Tarinoista ei makseta palkkioita.

Lähetä tarinasi Yhdenvertainen vanhuus -projektin koordinaattorille 1.5.2014 mennessä: salla-maija.hakola[at]seta.fi tai postissa Yhdenvertainen vanhuus / Seta ry, Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki.

 

Yhdenvertainen vanhuus -projektin (2012–2014) tavoitteena on lisätä tietoa seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta vanhuspalveluiden ammattilaisten ja opiskelijoiden keskuudessa sekä luoda moninaisuutta kunnioittavia käytäntöjä vanhuspalveluihin. Raha-automaattiyhdistyksen rahoittama projekti on käynnistetty yhdessä Mummolaakso ry:n ja Suomen karhut – Finnbears ry:n kanssa. Yhdenvertainen vanhuus on osa Raha-automaattiyhdistyksen Eloisa ikä -avustusohjelmaa, jota koordinoi Vanhustyön keskusliitto.
www.seta.fi/yhdenvertainen-vanhuus

Seta ry – 40 vuotta ihmisoikeustyötä! Seta on 1974 perustettu valtakunnallinen ihmisoikeusjärjestö, jolla on 21 jäsenjärjestöä ympäri Suomea. Setan tavoitteena on ihmisten yhdenvertaisuuden toteutuminen riippumatta seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuolesta tai sen sukupuolen ilmaisusta. Osana Setaa toimii vuonna 1994 perustettu Transtukipiste. Vuonna 2014 juhlimme Setan 40-vuotista ja Transtukipisteen 20-vuotista taivalta.
www.seta.fi
www.transtukipiste.fi

Transtukipiste

Pasilanraitio 5 (toinen kerros)
00240 Helsinki

Toimistolle kuljetaan hissillä Pasilanraition puolelta, jossa ovisummeri sijaitsee. Käynti on esteetön. Toimistolle pääsee myös Fredriksberginkadun puolelta portaita pitkin. Ilmoitathan etukäteen henkilökunnalle, mikäli käytät jälkimmäistä reittiä.

Setan Transtukipiste l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design