Seta, Nuorisotutkimusseura ja SKS:n kansanrunousarkisto keräävät tarinoita sateenkaarinuoruudesta

Nuorisotutkimusseura, Seta ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kansanrunousarkisto keräävät kirjoituksia sateenkaarinuoruudesta Suomessa ennen ja nyt. Millaista on elää nuorena, kun on lesbo, homo, bi, transihminen, transvestiitti, sukupuoleton, intersukupuolinen, queer, aseksuaalinen tai muuten haastaa seksuaalisuuden ja sukupuolen normeja? Entä millaista se oli ennen?

Suomessa on kerätty mittavat kokoelmat tavallisten ihmisten kokemuksia, kertomuksia ja elämäkertoja. Niitä on tallennettu etenkin Kansanrunousarkistoon. Kertomuksia sateenkaari-ihmisten elämästä on silti edelleen vain vähän, koska aiemmin moni ei pystynyt kertomaan vapaasti omasta elämästään. Avoimuus on lisääntynyt, ja toisaalta vähemmistöjen kokemusten arvo tutkimusten aineistona on tunnustettu. Sateenkaarinuorena nyt ja ennen -keruu lisää osaltaan vähemmistöjen näkyvyyttä arkistoissa.

Kirjoituskeruu on avoinna 27.1.–30.4.2014. Osallistua voi kuka tahansa, joka kuuluu seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön, kokee tai on kokenut epävarmuutta seksuaalisuudestaan tai sukupuolestaan tai on haastanut seksuaalisuutta ja sukupuolta määrittäviä normeja. Kirjoitusten pituus ja tyyli ovat vapaat ja kirjoituskeruuseen voi osallistua myös nimimerkillä.

Kirjoitukset arkistoidaan Kansanrunousarkistoon ja Yhteiskuntatieteelliseen tietoarkistoon. Kirjoituksia käytetään myös Nuorisotutkimusseuran ja Setan Hyvinvoiva sateenkaarinuori -tutkimushankkeen aineistona. Viime vuonna tutkimushankkeessa kerättiin mittava kyselytutkimus sateenkaarinuorten hyvinvoinnista. Kirjoituskeruun tulokset täydentävät kyselytutkimuksen tuloksia tarjoamalla sateenkaarinuorten ja -aikuisten oman, vapaasti kerrotun näkökulman.

Lisätietoa:

Tutkija Riikka Taavetti, p. 020 755 2693, riikka.taavetti[at]nuorisotutkimus.fi

Kirjoitusohjeet: www.finlit.fi/arkistot/keruut/sateenkaarinuori/

Nuorisotutkimusseura ry on tieteellinen seura, joka edistää nuorisotutkimusta Suomessa ja kansainvälisesti. Nuorisotutkimusverkosto on seuran osana toimiva tutkijayhteisö, joka tuottaa monitieteistä akateemista tutkimusta sekä vaikuttaa tutkimuksillaan yhteiskuntapolitiikkaan ja nuorisotyön kehittämiseen. Nuorisotutkimusseuran julkaisusarjassa julkaistaan akateemista ja soveltavaa tutkimusta sekä yhteiskunnallisia puheenvuoroja. Seura julkaisee neljä kertaa vuodessa ilmestyvää Nuorisotutkimus-lehteä.www.nuorisotutkimusseura.fi

Seta ry – 40 vuotta ihmisoikeustyötä! Seta on 1974 perustettu valtakunnallinen ihmisoikeusjärjestö, jolla on 21 jäsenjärjestöä ympäri Suomea. Setan tavoitteena on ihmisten yhdenvertaisuuden toteutuminen riippumatta seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuolesta tai sen sukupuolen ilmaisusta. Setan nuorisotyö tavoittaa vuosittain tuhansia nuoria. Osana Setaa toimii vuonna 1994 perustettu Transtukipiste. Vuonna 2014 juhlimme Setan 40-vuotista ja Transtukipisteen 20-vuotista taivalta. www.seta.fi |www.transtukipiste.fi

Transtukipiste

Pasilanraitio 5 (toinen kerros)
00240 Helsinki

Toimistolle kuljetaan hissillä Pasilanraition puolelta, jossa ovisummeri sijaitsee. Käynti on esteetön. Toimistolle pääsee myös Fredriksberginkadun puolelta portaita pitkin. Ilmoitathan etukäteen henkilökunnalle, mikäli käytät jälkimmäistä reittiä.

Setan Transtukipiste l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design