Ruotsi laskenee juridisen sukupuolen vahvistamisen alaikärajaa

Torstaina 22.1. Ruotsin hallitus julkisti selvityksen juridisen sukupuolen vahvistamiseen tehtävistä muutoksista. Selvityksessä esitetään, että juridinen sukupuolen vahvistaminen olisi mahdollista hallinnollisena toimenpiteenä 15-vuotiaasta alkaen ja vanhempien suostumuksella jo 12-vuotiaasta alkaen. Aiemmin ikäraja on Ruotsissa ollut 18. Hallitus esittänee muutosta valtiopäiville. Muutos tulisi voimaan vuoden 2016 alusta. Muutoksen jälkeen Ruotsissa olisi juridiseen sukupuoleen käytännössä itsemääräämisoikeus lukuun ottamatta ikärajaa. Ruotsalaiset järjestöt RFSL ja RFSL Ungdom ovat vaatineet ikärajan poistamista kokonaan.

Seta ja muut ihmisoikeusjärjestöt vaativat painokkaasti Suomen hallitukselta toimia translain muuttamiseksi myös Suomessa. Järjestöt haluavat, että sukupuolen vahvistaminen olisi ilmoitusasia. Sosiaali- ja terveysministeriö on valmistellut lakiesityksen, jossa poistettaisiin lisääntymiskyvyttömyysvaatimus ja naimattomuusvaatimus. 18 vuoden ikäraja jäisi jäljelle. Hallitus ei ole kuitenkaan antanut lakiesitystä, ja näyttää siltä, että translakiesitys kuivuu tällä hallituskaudella kasaan. Seuraavan hallituksen on joka tapauksessa jatkettava uudistusta: Ruotsi, Tanska ja moni muu maa on mennyt tai menossa heittämällä ohi Suomesta transihmisten ihmisoikeuksien osalta.

Transtukipiste

Pasilanraitio 5 (toinen kerros)
00240 Helsinki

Toimistolle kuljetaan hissillä Pasilanraition puolelta, jossa ovisummeri sijaitsee. Käynti on esteetön. Toimistolle pääsee myös Fredriksberginkadun puolelta portaita pitkin. Ilmoitathan etukäteen henkilökunnalle, mikäli käytät jälkimmäistä reittiä.

Setan Transtukipiste l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design