Opiskelija etsii koehenkilöitä äänitutkimukseen

Neljännen vuoden puheterapeuttiopiskelija Helsingin yliopistosta tutkii pro gradu-tutkielmassaan äänen ja äänen perusteella arvioidun sukupuolen yhteyttä. Tutkimuksessa selvitetään, miten eri äänen ominaisuudet ovat yhteydessä havaittuun feminiinisyyteen tai maskuliinisuuteen. Suomalaisten miesten ja naisten äänestä on tehty vain vähän tutkimusta, joka auttaisi määrittelemään naisen ja miehen puheen ja äänen erottavia piirteitä.

Opiskelija tarvitsee tutkimukseen 10 transsukupuolisen ääninäytteen. Äänitykset tehdään huhtikuu-toukokuu 2014 välisenä aikana.

Voit osallistua tähän tutkimukseen, jos

  • Olet transsukupuolinen mies tai nainen (voit olla missä tahansa vaiheessa sukupuolen korjausprosessia, mutta olet kuitenkin saanut diagnoosin)
  • Olet 19–40-vuotias ja äidinkielesi on suomi
  • Et tupakoi
  • Sinulla on normaali tai normaaliksi korjattu näkö ja kuulo
  • Olet/et ole saanut puheterapiaa
  • Äänihuulesi ovat/eivät ole leikattu

Osallistuminen tutkimukseen on vapaaehtoista. Tutkimukseen osallistuminen tarkoittaa kertaluontoista käyntiä (kesto: noin 1 h) Käyttäytymistieteellisen tiedekunnan äänitysstudiossa Kruununhaassa. Äänitysstudio sijaitsee Psychologicum -rakennuksen toisessa kerroksessa osoitteessa Siltavuorenpenger 1 B. Tutkimusta varten koehenkilö täyttää lyhyen taustatietolomakkeen ja tuottaa vokaaliääntöä, lukupuhetta ja spontaania puhetta. Luottamukselliset tiedot suojataan, mutta koehenkilön ääntä ei muokata tutkimusta varten. Suostumuksen tutkimukseen voi missä vaiheessa ja mistä syystä tahansa peruuttaa. Ääniaineistoja säilytetään nimettöminä pro gradu -tutkielman ja artikkelin valmistumiseen saakka ja sen jälkeen ne hävitetään, mikäli et halua antaa sinulta kerättyä ääniaineistoa jatkotutkimuskäyttöön.

Sinulla on loistava mahdollisuus päästä mukaan tukemaan tärkeää tutkimustyötä ja kehittämään suomalaista puheterapiaa! Ota yhteyttä opiskelijaan joko sähköpostitse tai puhelimitse (myös tekstiviestillä) ja sovi tapaaminen.

Lisätiedot:
Siiri Pääkkönen, logopedian pro gradu -tutkielman tekijä
Puh. 044 272 5799
e-mail: siiri.paakkonen@helsinki.fi

Transtukipiste

Pasilanraitio 5 (toinen kerros)
00240 Helsinki

Toimistolle kuljetaan hissillä Pasilanraition puolelta, jossa ovisummeri sijaitsee. Käynti on esteetön. Toimistolle pääsee myös Fredriksberginkadun puolelta portaita pitkin. Ilmoitathan etukäteen henkilökunnalle, mikäli käytät jälkimmäistä reittiä.

Setan Transtukipiste l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design