Norjaan itsemääräämisoikeuteen perustuva translainsäädäntö

Norjaan itsemääräämisoikeuteen perustuva translainsäädäntö

Norja on nyt neljäs eurooppalainen maa, jossa kaikki yli 16-vuotiaat voivat saada sukupuolen juridisesti korjatuksi omalla ilmoituksellaan. Myös 6-16-vuotiaat voivat päästä sukupuolen korjaushoitoihin ja saada juridisen sukupuolen vahvistetuksi vanhempien luvalla.

Aiemmin Norjassa edellytettiin sukupuoltaan korjaavalta psykiatrista diagnoosia, hormonihoitoa sekä pysyvää sterilisaatiota juridisen sukupuolen korjaamisen ehtona.

Seta iloitsee itsemääräämisoikeutta vahvistavasta lakimuutoksesta ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien edistymisestä Norjassa. Itsemääräämisoikeuteen perustuva translaki on Euroopan maista voimassa Norjan lisäksi Tanskassa, Maltalla ja Irlannissa.

”Norja siirtyy nyt edelläkävijöiden joukkoon. Lääketieteellinen diagnoosi, lisääntymiskyvyttömyysvaatimus ja tiukka ikäraja sukupuolen korjaamisen ehtoina eivät ole enää tätä päivää. Samanlainen remontti tarvitaan myös ihmisoikeuksia polkevaan Suomen translakiin”, Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo sanoo.

Seta vetosi toukokuussa kirjeessään yhdessä Sateenkaariperheiden, Trasekin ja Amnestyn Suomen osaston kanssa perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulaan, jotta Suomessakin hallitus ottaisi aktiivisen roolin translain kokonaisuudistuksen toteuttamisessa.

”Sopiva paikka kirjata uudistus olisi laadittava perus- ja ihmisoikeustoimintaohjelma. Meillä on tarpeeksi tietoa nykyisen lain ongelmista ja nyt useampikin eurooppalainen esimerkki siitä, miten laki voidaan säätää ihmisoikeusperustaisesti. Tarvitaan vain tahtoa tarttua toimeen”, Tarjamo perustelee.

Transtukipiste

Pasilanraitio 5 (toinen kerros)
00240 Helsinki

Toimistolle kuljetaan hissillä Pasilanraition puolelta, jossa ovisummeri sijaitsee. Käynti on esteetön. Toimistolle pääsee myös Fredriksberginkadun puolelta portaita pitkin. Ilmoitathan etukäteen henkilökunnalle, mikäli käytät jälkimmäistä reittiä.

Setan Transtukipiste l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design