Muunsukupuolisten hoidot jatkuvat vuonna 2019

Transtukipisteen HUS:in Sukupuoli-identiteetin tutkimuksen poliklinikalta saamien tietojen mukaan muunsukupuolisten hoitoja on tarkoitus jatkaa laadunseurannan ja tieteellisen vaikuttavuustutkimuksen puitteissa. Selvitystauko kestää vuoden vaihteeseen. Selvitystauon jälkeen muunsukupuolisten hoidot voivat sisältää sekä hormoniterapiaa että kirurgiaa.

Yhtenevästi transsukupuolisten hoitojen kanssa kaikkiin hoitoihin liittyy jatkossa seurantajakso. Sen jälkeen tieteelliseen jatkoseurantatutkimukseen osallistuminen on vapaaehtoista.

Sukupuolen korjaushoidot perustuvat sosiaali- ja terveysministeriön vanhentuneeseen hoitoasetukseen, joka puolestaan perustuu nykyiseen translakiin, joka on ristiriidassa ihmisoikeuksien kanssa. Hoitojen saatavuudesta päättää Palveluvalikoimaneuvosto. Palveluvalikoimaneuvosto on luomassa kevään 2019 aikana linjauksen, jolla yhtenäistetään muunsukupuolisten hoitokäytäntöjä valtakunnallisesti.

Maailmalla ei-binäärien ihmisten sukupuolen korjaushoitoja on tutkittu toistaiseksi vähän, joten suomalaisten hoitoyksiköiden käynnistelemä tutkimus on merkittävä.

Vuoden vaihteessa Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskukseksi muuttuva Transtukipiste tarjoaa ei-binäärisille ihmisille tukea ja neuvontaa sekä vertaisryhmätoimintaa.

Lisätietoa

Maarit Huuska
johtava sosiaalityöntekijä

  • Asiakasvastaanotto (ajanvaraus palveluohjaajan kautta)
  • Konsultointi (erityisesti tutkimustieto)
  • Sisällöntuotanto
  • Palaute Transtukipisteen toiminnasta [linkki]
  • puh. 050 913 3278
  • maarit.huuska[at]seta.fi

Pahoittelut, tähän uutiseen ei voi kommentoida.

Transtukipiste

Pasilanraitio 5 (toinen kerros)
00240 Helsinki

Toimistolle kuljetaan hissillä Pasilanraition puolelta, jossa ovisummeri sijaitsee. Käynti on esteetön. Toimistolle pääsee myös Fredriksberginkadun puolelta portaita pitkin. Ilmoitathan etukäteen henkilökunnalle, mikäli käytät jälkimmäistä reittiä.

Setan Transtukipiste l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design