Kutsu transnaisille osallistua äänitutkimukseen

Opiskelija Marjo Asikainen toteuttaa Oulun yliopistossa logopedian pro gradu -tutkielmaa transnaisten ääniasioista. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, minkälainen äänen feminisaation rooli on transnaisten sukupuolenkorjausprosessissa ja vaikuttaako ääni transnaisten elämänlaatuun.

Sinun on mahdollista osallistua tähän tutkimukseen, jos:

  • olet transnainen
  • asut Suomessa ja olet suomenkielinen
  • olet tällä hetkellä sukupuolenkorjausprosessissa tosielämänkoe-vaiheessa tai sitä pidemmällä, tai olet jo läpikäynyt sukupuolenkorjausprosessin
  • pystyt osallistumaan postikyselyn ja mahdollisen haastattelun avulla suoritettavaan tutkimukseen toukokuu-elokuu 2016 välisellä ajanjaksolla.

Tutkimuksessa:

  1. Sinulle lähetetään postitse tutkimukseen liittyviä kyselylomakkeita, joihin vastattuasi lähetät ne takaisin lomakkeiden mukana tulleessa kirjekuoressa, jonka postimaksu on valmiiksi maksettu. Lomakkeiden täyttäminen vie noin 30–45 minuuttia.
  1. Voit halutessasi osallistua myös noin 60–90 minuuttia kestävään yksilöhaastatteluun sinulle parhaiten sopivassa paikassa. Haastattelussa sinua pyydetään kertomaan omista kokemuksistasi naisellisesta äänestä, sen vaikutuksesta elämääsi ja sen roolista sukupuolenkorjausprosessissasi. Haastattelut voidaan järjestää asuinpaikkakunnastasi riippuen joko esimerkiksi kotonasi, kahvilassa, Oulun yliopiston logopedian laitoksen tiloissa tai missä tahansa muussa haastatteluun sopivassa paikassa.

Tutkimuksen aikana kerättyjä tietoja käsitellään ehdottoman luottamuksellisesti ja kaikki tunnistetiedot häivytetään valmiista pro gradu –tutkielmasta sekä siitä mahdollisesti tehtävistä tieteellisistä artikkeleista, jolloin yksittäisten tutkimukseen osallistuneiden henkilöiden tunnistaminen ei ole mahdollista. Tutkimuksessa kartoitettavia perustietoja (kuten ikä, siviilisääty, koulutustaso) käytetään valmiissa tutkimuksessa vain tilastollisena kuvaajana eikä sinun perustietojasi yhdistetä valmiissa tutkimuksessa kyselylomakkeissa tai haastattelussa antamiisi tietoihin. Tutkimuksessa kerättyyn aineistoon on pääsy vain minulla, eli tutkimuksen toteuttaja Marjo Asikaisella, sekä tutkimuksesta vastaavalla henkilöllä ja pro gradu –tutkielman ohjaajalla professori Matti Lehtihalmeksella. Kun pro gradu -tutkielma ja mahdollisesti siitä tehdyt tutkimustuloksia esittelevät tieteelliset artikkelit ovat valmistuneet, tutkimuksen aikana kerätty aineisto hävitetään viimeistään tammikuussa 2018.

Tutkimukseen osallistuminen on sinulle täysin vapaaehtoista eikä siitä aiheudu sinulle kuluja. Tutkimukseen osallistumiseen ei liity mitään riskejä. Sinun on myös mahdollista peruuttaa osallistumisesi missä tahansa tutkimuksen vaiheessa, eikä siitä aiheudu sinulle mitään haittaa. Tutkimukseen osallistumalla autat lisäämään tietoisuutta transnaisten ääniasioista. Transnaisten omakohtaiset kokemukset äänestä ovat todella arvokasta tietoa, jonka avulla transnaisille suunnattuja puheterapiapalveluita voidaan kohdentaa paremmin vastaamaan transnaisten toiveita.

Jos olet kiinnostunut osallistumaan tutkimukseen tai haluat saada lisää tietoa tutkimuksesta, voit ottaa minuun yhteyttä sähköpostitse. Jos haluat saada tietoa tutkimuksesta tai ilmoittaa osallistumisestasi puhelimitse, saat ohjaajaani professori Matti Lehtihalmekseen yhteyden alla olevasta numerosta.

 

Lisätietoa:

Tutkimuksen toteuttaja
Marjo Asikainen, HuK,
marjo.asikainen[at]student.oulu.fi
p. 0294 48 3390

Pro gradu -ohjaaja
Matti Lehtihalmes, professori
matti.lehtihalmes[at]oulu.fi

 

Transtukipiste

Pasilanraitio 5 (toinen kerros)
00240 Helsinki

Toimistolle kuljetaan hissillä Pasilanraition puolelta, jossa ovisummeri sijaitsee. Käynti on esteetön. Toimistolle pääsee myös Fredriksberginkadun puolelta portaita pitkin. Ilmoitathan etukäteen henkilökunnalle, mikäli käytät jälkimmäistä reittiä.

Setan Transtukipiste l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design