KIRJOITTAJAKUTSU: Oikeus määrittää itsensä

Oletko transsukupuolinen (mies, nainen tai jotain muuta), transvestiitti ja/tai intersukupuolinen? Haluaisitko olla mukana lisäämässä tietoisuutta sukupuolen ja kehojen moninaisuudesta Suomessa? Sexpo kerää nyt kirjoituksia aiheesta, ihmisten omien kokemusten pohjalta. Niistä tehtävä verkkokirja on suunnattu sekä ihmisille, joita itseään tai joiden läheisiä asia koskettaa, sekä myös avuksi sosiaali- ja terveysalojen ammatilaisille.
Oikeus määrittää itsensä on valmisteilla oleva Sexpo-säätiön verkkokirja, jonka tarkoituksena on jakaa kokemusperäistä tietoa sukupuolisesta ja kehollisesta moninaisuudesta suomalaisessa yhteiskunnassa. Etsimme siihen lyhyitä kuvauksia (max. 4 sivua 12pt tekstiä, rivivälillä 1,5) erilaisilta ihmisiltä aiheen läheltä, sekä moninaisuutta esiin tuovia muotokuvia (valokuvia, piirroksia, tms.). Molemmat ovat täysin vapaaehtoisia tapoja antaa oma äänensä verkkokirjalle: voit lähettää kuvan, tekstin tai molemmat. Pääosassa on kokijan oma ääni, hänelle itselleen sopivalla tavalla. Kirjaan valittu materiaali julkaistaan kirjoittajan toiveiden mukaisesti joko nimettömänä, nimimerkillä tai omalla nimellä. Ilmaiseksi jaettavan verkkokirjan on tarkoitus ilmestyä syksyllä 2017. Mikäli materiaali sen mahdollistaa, kirja voidaan julkaista myös painettuna. Siinä tapauksessa kaikki siitä saatavat myyntivoitot ohjataan transoikeuksia edistävään työhön.
Kokemuksia voi kertoa esimerkiksi:
Oman sukupuolen ilmaisemisesta sukupuolittuneessa yhteiskunnassa
Sukupuolinormeista ja keinotekoisesta sukupuolen kahtiajaosta
Kehollisuudesta
Sukupuoli-identiteetin tutkimuksista
Kehoa muuttavista hoidoista ja hoitavista tahoista
Yhteiskunnan ja viranomaisten kohtelusta
Lapsuudessa suoritettujen kirurgisten toimenpiteiden vaikutuksesta elämään

Lisäksi toivomme kokemuksia sukupuolenkorjausprosessin seuraamisesta läheisenä.

Teokseen tullaan pyytämään myös muutamia erikseen kutsuttuja keskustelupuheenvuoroja sukupuolen tutkimuksista ja hoitoprosesseista niistä vastaavilta ammattitahoilta.
Kirjoituskieliksi sopivat suomi, ruotsi ja englanti.
Lähetä muutaman sanan ehdotus aiheeksesi osoitteeseen omi@sexpo.fi.

Projektin aikataulu:
Ideatarjoukset toimituskunnalle 30.11.2016 mennessä.
Toimituskunnan kommentit ehdotuksiin parin viikon kuluessa.
Kokonaiset tekstit 31.3.2017 mennessä.
Tekstien viimeistely 30.6.2017 mennessä.
Verkkokirjan julkaisu lokakuussa 2017

Toimittajista:
J. Tuomas Harviainen on Sexpo-säätiön hallituksen puheenjohtaja, Hankenin tutkijatohtori ja Jyväskylän yliopiston nykykulttuurin tutkimuksen dosentti. Hän myös toimittaa mm. Seksologista aikakauskirjaa.
Juudas Kannisto on erityisesti sukupuoliseen ja keholliseen moninaisuuteen perehtynyt aktivisti.

Pahoittelut, tähän uutiseen ei voi kommentoida.

Transtukipiste

Pasilanraitio 5 (toinen kerros)
00240 Helsinki

Toimistolle kuljetaan hissillä Pasilanraition puolelta, jossa ovisummeri sijaitsee. Käynti on esteetön. Toimistolle pääsee myös Fredriksberginkadun puolelta portaita pitkin. Ilmoitathan etukäteen henkilökunnalle, mikäli käytät jälkimmäistä reittiä.

Setan Transtukipiste l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design