Euroopan parlamentin kannanotto: transihmisyys ei ole mielenterveyden häiriö

Euroopan parlamentti pyytää WHO:lta, että sen julkaisemaa ICD-sairausluokitusta muutetaan. Nyt sukupuoli-identiteettivariaatiot on luokiteltu ”sukupuoli-identiteettihäiriöiksi” ja luokka sijaitsee sairasluokituksessa kohdassa ”mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöt”. Tämä luokka tulee poistaa Euroopan parlamentin mukaan.

Uudelleen luokituksen pitäisi parlamentin mielestä olla transihmisten patologisointia purkava. Lääketieteellisiä koodeja jossain muodossa voidaan tarvita myös tulevaisuudessa, koska osa ihmisistä tarvitsee lääketieteellistä apua sukupuoliristiriitaan.

ICD-luokituksia päivitetään säännöllisetsi ja seuraava uudistunut luokitus on suunniteltu toteutettavan 2015.

Suomessa käytetään ICD-sairasluokitusta. Suomessa on tehty luokitukseen maakohtainen poikkeus, jolla transvestisuus on jo poistettu sairauksien joukosta kokonaan vuonna 2011.

Parlamentin suosittelemat uudistukset tulisivat todennäköisesti voimaan myös Suomessa. Kansalliset lisäykset tai korjaukset ovat periaatteessa mahdollisia luokitusjärjestelmään, mutta harvinaisia ja niihin on oltava erityinen syy. Suomi on ollut edelläkävijä transihmisyyden patologisoinnin purkamisessa poistaessaan transvestisuuden luokituksesta.

Lue lisää:http://www. lgbt- ep. eu/press- releases/who- must- stop- treating- transgender- people- as- mentally- ill/

Transtukipiste

Pasilanraitio 5 (toinen kerros)
00240 Helsinki

Toimistolle kuljetaan hissillä Pasilanraition puolelta, jossa ovisummeri sijaitsee. Käynti on esteetön. Toimistolle pääsee myös Fredriksberginkadun puolelta portaita pitkin. Ilmoitathan etukäteen henkilökunnalle, mikäli käytät jälkimmäistä reittiä.

Setan Transtukipiste l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design