ETENE suosittaa, että intersukupuolisen lapsen itsemääräämisoikeutta kehoonsa kunnioitetaan

Valtakunnallinen sosiaali- ja terveysalan eettinen neuvottelukunta ETENE suosittelee, että intersukupuolisen tilan kanssa syntyneen lapsen itsemääräämisoikeutta kunnioitetaan ja tietoa intersukupuolisuudesta lisätään yhteiskunnassa.

ETENE toteaa, että sukupuolen määrittämiseen tähtäävät kosmeettiset toimenpiteen voivat olla turhia ja jopa haitallisia, ja ne voivat aiheuttaa paljon kärsimystä lapselle ja kustannuksia yhteiskunnalle.

ETENE suosittaa, ettei ulkoisia sukupuoliominaisuuksia muokkaavia toimenpiteitä toteutena ennen kuin lapsi itse voi määritellä sukupuolensa.Rakennepoikkeavuudet, joilla on vaikutusta lapsen terveyteen, on korjattava ajallaan.ETENE suosittaa myös monipuolisen tiedon lisäämistä intersukupuolisuudesta ja sukupuolen moninaisuudesta sekä vanhemmille, sote-alan ammattilaisille, varhaiskasvattajille, kouluihin, urheiluseuroille, seurakunnille, ja kansalaisjärjestöille ja kaikille lasten parissa toimiville yhteisöille.

Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo ja Transtukipisteen johtava sosiaalityöntekijä Maarit Huuska olivat kuultavana intersukupuolisten hoitokäytännöistä ETENE:ssä tammikuun lopulla.

Intersukupuoliset ovat ihmisiä, joiden keholliset piirteet eivät ole yksiselitteisesti mies- tai naistyypillisiä. Suomessa vauvojen epätyypillisiä sukuelimiä leikataan kosmeettisin perustein.

Kuulemisessa korostettiin, että jokaisella tulee olla oikeus omanlaiseen kehitykseensä ja siihen, että hänen sukupuoli-identiteettiään ja toiveitaan kunnioitetaan lääketieteellisessä hoidossa.

Lapsi ei voi vaikuttaa sukupuolensa määrittämiseen, vaan sen tekevät viranomaiset, jolloin sukupuolen määrittämisen nykyinen menettely on ETENE:n mukaan ongelmallinen.

”Ulkonäköä muokkaavat toimenpiteet eivät muuta suoraviivaisesti henkilön kuvaa itsestään ja sukupuolestaan. Ne eivät ole lapsen kasvun ja kehityksen kannalta välttämättömiä, vaan voivat päinvastoin saada lapsen tuntemaan itsensä vialliseksi ja riittämättömäksi ja aiheuttaa häpeää, kuten aikuistuneet intersukupuoliset henkilöt ovat omaa lapsuuttaan kuvanneet”, ETENE toteaa.

Neuvottelukunta suosittaa, että henkilötunnuksen sukupuolisidonnaisuutta arvioidaan, sillä henkilön tunnistaminen mieheksi tai naiseksi on useimmiten tarpeetonta.

”Silloin, kun sukupuolella on merkitystä, sitä koskeva identifioini voidaan toteuttaa muutenkin kuin henkilötunnuksella”, kannanotossa sanotaan.

Aihe nousi ETENEen erityisesti Lapsiasiavaltuutetun perustaman HLBTI ja lapset-jaoston kautta.

Tässä ETENE:n kannanotto ja raportti intersukupuolisuudesta.

KANNANOTTO_intersukupuolisuus

IS RAPORTTI

Pahoittelut, tähän uutiseen ei voi kommentoida.

Transtukipiste

Pasilanraitio 5 (toinen kerros)
00240 Helsinki

Toimistolle kuljetaan hissillä Pasilanraition puolelta, jossa ovisummeri sijaitsee. Käynti on esteetön. Toimistolle pääsee myös Fredriksberginkadun puolelta portaita pitkin. Ilmoitathan etukäteen henkilökunnalle, mikäli käytät jälkimmäistä reittiä.

Setan Transtukipiste l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design